Trendul fake-urilor, în creștere: de ce-și cumpără europenii haine de brand contrafăcute

de: Ozana Mazilu
13 06. 2023

Europenii vor să se laude că au haine de brand, dar nu au bani. Așa că își cumpără fake-uri, arată cele mai recente analize.

Astfel, o treime dintre europeni consideră că este acceptabil să cumpere produse contrafăcute atunci când prețul produsului autentic este prea mare. Proporția crește la jumătate în rândul tinerilor, potrivit studiului „Cetățenii europeni și proprietatea intelectuală: Percepție, sensibilizare și comportament”, realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, citat de Economedia.

Românii vor haine de brand, dar n-au bani

De asemenea, aflăm din studiu că 80% dintre europeni sunt de acord că produsele contrafăcute sprijină organizațiile infracționale și distrug întreprinderi și locuri de muncă. Mai mult, doi din trei europeni consideră că produsele contrafăcute reprezintă o amenințare pentru sănătate, siguranță și mediu.

Pe de altă parte, o treime dintre europeni consideră, însă, că este acceptabil să cumpere produse contrafăcute atunci când prețul produsului autentic este prea mare. Proporția crește la jumătate în rândul tinerilor.

Când vine vorba de România, 72% dintre consumatorii români nu erau siguri de autenticitatea unui produs, iar 18% declară că au cumpărat intenționat produse contrafăcute.

În ceea ce privește pirateria online, 14% dintre români recunosc că au accesat conținut în mod ilegal, în special pentru a viziona evenimente sportive, iar patru din zece europeni au plătit pentru a accesa conținut dintro sursă legală în ultimul an, 49% în România.

Potrivit studiului, la nivel de țară, proporția consumatorilor care au cumpărat intenționat produse contrafăcute variază de la 24% în Bulgaria, până la 8% în Finlanda. În afară de Bulgaria, cumpărarea de produse contrafăcute în mod intenționat mai depășește media UE în Spania (20%), Irlanda (19%), Luxemburg (19%) și România (18%).

În concluzie, prețul mai mic al produselor originale rămâne factorul cel mai des menționat (43%) pentru a opri cumpărarea de produse contrafăcute. Riscul de experiențe negative (produse de slabă calitate pentru 27% din persoane, riscuri legate de siguranță pentru 25% și sancțiunile pentru 21%) reprezintă, de asemenea, un factor esențial pentru a-i împiedica pe consumatorii să cumpere produse contrafăcute.